Recept

Zomerse Seafood Stoof

Ondanks het weer blijven we in de Mediterrane sferen met deze zomerse seafood stoof. Het recept is geïnspireerd op een Portugees gerecht dat we tijdens onze vakantie in de Algarve hebben gegeten. Heerlijke gamba’s en schelpen bereidt in een cataplana (een soort stoofpan). Daar doet de zomerse seafood stoof ons echt weer aan denken! We zijn op het idee gekomen doordat de Markthal ons vroeg een leuk recept te maken rond het thema ‘buiten eten’. We hebben de boodschappen voor dit recept dan ook in de Markthal gehaald, net zoals wij in Spanje zouden doen. Lekker rondneuzen op zo’n overdekte versmarkt en met wat mooie producten aan de slag gaan om daarna heerlijk buiten te eten. Super!

Zomerse Seafood Stoof
Sinds deze maand werken we samen met de Markthal in Rotterdam en zullen we één keer in de paar weken een lekker recept maken met producten gekocht in Markthal. Wij vinden dit echt super leuk want het is stiekem een beetje een droom van ons om zoiets te doen wanneer we in Spanje zijn en op zo’n overdekte market lopen. Inspiratie opdoen, koken met al het moois wat we zien liggen bij de verschillende kraampjes en daarna gezellig opeten, oh het goede leven! Nu kunnen we dat dus eindelijk doen, wel zonder het zonnige weer en het Spaanse gebrabbel maar toch!
Wij hopen dan ook dat we binnenkort toch nog even lekker buiten kunnen eten en van een echte zomer kunnen genieten hier in Nederland. En tot die tijd halen we de zomer gewoon in huis met bijvoorbeeld deze heerlijke zomerse seafood stoof! Alleen al door de geur van de chorizo die gebakken werd tijdens het koken deed ons met een glimlach terug denken aan Spanje.

Voor: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten

  • 1 kleine chorizo
  • 1 grote witte ui
  • 1 venkel
  • 2 medium tomaten
  • 4 knoflooktenen
  • 70 gr tomatenpuree
  • 200 ml droge witte wijn
  • 800 ml kippenbouillon
  • 1 el vissaus
  • 230 gr witvis (naar keuze)
  • 400 gr mosselen
  • 400 gr gamba’s
  • 1 citroen
  • Verse bladpeterselie
  • Zwarte peper
  • Olijfolie

Bereidingswijze

1. Verwijder het omhulsel van de chorizo en snijd de worst in stukjes, snipper ook alvast de ui en snijd de venkel in dunne halve ringen. Bak de chorizo in een grote stoofpan met wat olijfolie totdat ze wat bruin worden. Doe de chorizo in een bakje en zet even opzij. Verwijder het overtollige vet met een keukenpapier.
2. Voeg in dezelfde pan weer olijfolie en bak hier al roerend voor zo’n 3 minuten de venkel in op een medium hoog vuur. Doe de ui erbij en zet het vuur iets lager, roer een keer goed door en laat dit zo’n 8 minuten sudderen totdat het mooi gaar is. Snijd ondertussen de knoflook fijn en voeg deze toe, even kort meebakken totdat de knoflook begint te kleuren en dan kan ook de tomatenpuree erbij. Draai het vuur iets hoger en blijf roeren totdat de tomatenpuree donkerder kleurt. Blijf dan nog 2 à 3 minuten doorgaan met roeren. Hierdoor krijg je een mooie diepe smaak in je gerecht.
3. Blus het geheel af met de witte wijn en draai het vuur weer naar medium hoog. Laat de wijn inkoken totdat bijna al het vocht is verdampt. Snijd de tomaten in partjes en voeg deze toe samen met de kippenbouillon, vissaus en chorizo. Breng het geheel aan de kook, maak op smaak met zwarte peper en proef. Voeg eventueel meer peper en misschien zout toe (waarschijnlijk niet nodig, de overige ingrediënten brengen al genoeg zout in het gerecht).
4. Snijd de vis in stukken en spoel de mosselen schoon. Voeg nu eerst de vis toe daarna de mosselen en als laatst de gamba’s. Let op de kooktijd van deze producten, heb je kleine stukjes vis dan moet je misschien eerst de mosselen doen. Dus begin met wat de langste kooktijd heeft en voeg daarna de rest toe. Laat het geheel even stoven met de deksel er half op en check daarna of alles gaar is.
5. Draai het vuur uit en knijp een halve citroen uit boven de pan. Snijd flink wat peterselie fijn en strooi dit eroverheen. De zomerse seafood stoof is klaar.

Tip
Lekker met een vers afgebakken brood erbij om het vocht mee te dippen. Het is helemaal extra lekker wanneer je dit brood in smeert met wat olijfolie, rozemarijn en knoflook en dan nog even kort afbakt.

Zomerse Seafood Stoof
Que aproveche!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Chris @ MMDaughter
    juli 31, 2015 at 12:42 am

    Looks delicious! My husband is not a big fan of seafood but I would love to try this recipe. Yum!

  • Leave a Reply