Recept

Witte Kruidnotentaart

De maand november is echt zo’n maand om lekker veel te bakken. Het is koud, vaak slecht weer buiten en Sinterklaas is in het land. Tijd dus voor heerlijke kruidnoten, speculaas koekjes (vorige recept), chocolade, banketletters en ga zo maar door voor bij de thee. Wij wilden iets origineels maken met een paar favoriete ingrediënten zoals witte chocolade en spelt kruidnoten. Al snel kwamen we op het idee voor een kruidnotentaart maar we wisten nog niet precies wat voor taart. Toen zagen we de Sinterklaastaart van Brenda Kookt en uiteindelijk is daar onze witte kruidnotentaart op geïnspireerd. De witte kruidnotentaart heeft een bodem van spelt kruidnoten en een heerlijke vulling van Monchou en slagroom. Verder zit er een lekkere crumble van witte chocolade op en kan je hem helemaal feestelijk maken met witte chocolade kruidnoten. De kruidnotentaart hoeft trouwens niet gebakken te worden, hij hoeft alleen op te stijven. Het is een redelijk simpel recept voor een super lekkere kruidnotentaart.

Witte Kruidnotentaart

Voor: 1 witte kruidnotentaart (Ø 25)
Bereidingstijd: 30 minuten + minimaal 2 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 250 gr spelt kruidnoten
  • 100 gr roomboter
  • 200 gr Monchou (roomkaas)
  • 8 gr vanillesuiker
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 500 ml slagroom (ongeklopt)
  • 2 zakjes klopfix
  • 100 gr witte chocolade
  • Witte chocoladekruidnoten (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en smelt de roomboter in een pan.
  2. Verkruimel ondertussen de spelt kruidnoten in een keukenmachine, blender of met de staafmixer. Doe de gemalen kruidnoten in een kom en voeg de gesmolten boter toe. Meng het geheel goed en giet dit in de springvorm. Dit wordt de bodem van de taart dus druk het mengsel goed aan met een lepel. Zet de springvorm in de koelkast om op te stijven.
  3. Neem een kom en doe hier de Monchou in samen met de vanillesuiker en de basterdsuiker. Meng deze drie goed door elkaar tot het één geheel is.
  4. Neem een andere kom en doe hier de slagroom met één zakje klopfix in. Klop de slagroom net zolang tot deze mooi stijf is. Voeg tijdens het kloppen ook het tweede zakje klopfix toe. Wanneer de slagroom mooi stijf is voeg je het Monchou-mengsel toe en klop je alles goed door elkaar. Haal de springvorm uit de koelkast en stort het mengsel in de springvorm, verdeel het mooi en strijk het glad met een spatel.
  5. Zet de taart terug in de koelkast en laat hem minstens 2 uur of langer opstijven.
  6. Snijd de witte chocolade fijn (mogen grove stukjes tussen zitten) en strooi dit over de taart heen. Zorg dat de hele bovenkant met de chocolade bedekt is.
  7. Ga met een mes langs de zijkant van de taart rond zodat je zeker weet dat deze los is van de springvorm. Verwijder nu de ring van de springvorm.
  8. Decoreer de taart verder door de witte chocoladekruidnoten voorzichtig in de zijkant te duwen. De witte kruidnotentaart is klaar.

Witte Kruidnotentaart

Tip
Je kan natuurlijk ook de witte chocolade kruidnoten op de bovenkant van de taart in een cirkel langs de rand leggen en daarna de rest van de bovenkant vullen met de witte chocolade crumble. Of de taart strak en simpel houden door de chocolade kruidnoten weg te laten, dit hebben wij uiteindelijk gedaan.

Geniet ervan!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Let’s Dance To Joy Division | Het dagboek van een achttienjarig meisje | Run Away Isabella
    november 21, 2015 at 7:28 am

    […] om het een of ander: maar witte pepernoten zijn geweldig en deze witte kruidnotentaart moet ik eigenlijk nog een keer maken voordat de kerstkransjes de supermarkten […]

  • Leave a Reply