Recept

Saté Ayam met Pindasaus

We vonden het weer tijd worden voor een Indisch recept en met het mooie weer voor de deur is het de saté ayam met pindasaus geworden. Lekker voor op de barbecue en daarna op smullen met echte pindasaus. Want deze smaakt veel lekkerder dan die kant en klare uit de supermarkt. De recepten voor de saté ayam met pindasaus zijn basisrecepten en je kunt deze dus heel goed naar eigen smaak maken. Dit doe je door te experimenteren met ingrediënten, bijvoorbeeld door meer sambal of sereh bij de pindasaus toe te voegen. Vooral doen wat jij lekker vindt en gewoon op gevoel! Want dat doen de indo’s die wij kennen allemaal. Eet de saté ayam met pindasaus samen met ons eerdere recept voor nasi djawa of met wat gado gado. De ingrediënten zijn allemaal goed verkrijgbaar bij de supermarkt en toko ook al zien sommige er misschien spannend uit.

Saté Ayam met Pindasaus

Voor: 4 personen + een kleine pan pindasaus

Bereidingstijd: 30 minuten + marineer tijd

Ingrediënten saté ayam

  • 500 gr kippendijen
  • 4 knoflooktenen
  • 1 ui
  • 5 el ketjap manis
  • 2 rawit pepers
  • 1 tl gula djawa (palmsuiker)
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl laos
  • 1 tl djahe
  • 1 tl sambal
  • Scheut citroensap
  • Snufje zout
  • Snufje zwarte peper
  • Olie

Saté Ayam met PindasausBereidingswijze saté ayam

1. Snijd de kippendijen in kleine blokjes en doe deze in een kom. Snipper de ui en kneus de knoflook waarna je hem in stukjes snijdt. Doe de overige ingrediënten in een vijzel en wrijf tot een geheel, dat is je boemboe.
2. Zet een pan op het vuur en fruit hierin de ui aan met wat olie. Doe de knoflook erbij en roer het geheel door. Voeg nu de boemboe toe en meng deze er goed doorheen. Laat dit op een laag vuurtje even bakken. Voeg nu de ketjap toe en meng het geheel door elkaar. Zet het vuur uit. Laat de marinade nu eerst afkoelen.
3. Giet de marinade bij de kipstukjes en meng het door elkaar. Dek de kom af en zet deze in de koelkast. Wij laten het meestal een nachtje marineren of we maken het ’s ochtends zodat we het ’s avonds kunnen gebruiken.
4. Na het marineren kun je de saté op stokjes rijgen. Grill ze op de barbecue of in de grillpan aan alle kanten totdat ze mooi gaar zijn. Nu is de saté ayam klaar en daar hoort natuurlijk pindasaus bij!


Ingrediënten pindasaus

  • 100 gr pindakaas (faya lobi of met stukjes)
  • 3 el gebakken uitjes
  • 2 el olie (zonnebloem of arachide)
  • 1 knoflookteen
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl gula djawa
  • 1 tl sambal
  • 1/2 tl djahe
  • 1/2 blikje kokosmelk
  • Snufje zout

Saté Ayam met PindasausBereidingswijze pindasaus

1. Doe alle ingrediënten behalve de kokosmelk in een keukenmachine of blender en maal het fijn. Verwarm ondertussen je pan en zet het vuur daarna laag.
2. Doe het mengsel in de pan zonder olie en blijf het ongeveer een halve minuut door de pan scheppen. Voeg nu de kokosmelk toe en draai het vuur uit. Blijf het geheel doorroeren totdat het mengsel met de melk vermengt is tot één geheel. De pindasaus is klaar! Mocht je een dunnere saus willen meng hem dan aan met water totdat de saus de gewenste dikheid heeft.

Saté Ayam met Pindasaus

Selamat makan!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply