Recept

Pepesan Ikan

Yes het is weer tijd voor een heerlijk Indisch gerecht en het is één van onze favorieten! De pepesan ikan oftewel een kruidige en pittige makreel. Super lekker om samen met wat zure komkommer en je lievelings nasi te eten. Wij maken de pepesan met gerookte makreel en lekkere Indische kruiden en specerijen. Bijna alles is tegenwoordig wel verkrijgbaar in de supermarkt en anders weten jullie vast wel een toko te vinden toch? Dit lekkere recept is in ieder geval niet moeilijk en zeker het proberen waard, helemaal voor de beginners in de Indische keuken. Houd je trouwens niet van pittig, ook dan kan je de pepesan maken. Gebruik gewoon een andere soort sambal, een mildere zoals sambal oelek bijvoorbeeld. Laat ook even weten als jullie een lekker recept voor zure komkommer willen hebben dan zorgen wij dat die zo snel mogelijk verschijnt!

Pepesan Ikan

Voor: 2 personen
Bereidingstijd: 20 minuten + 15 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 1 gerookte makreel
  • 1 witte ui
  • 2 knoflooktenen
  • 1 tl laos
  • 1 el gula djawa (palmsuiker)
  • 1 salam blad (Indische laurier)
  • 2 djeroek poeroet blaadjes (limoenblad)
  • 1 sereh stengel
  • 2,5 el sambal badjak (kijk hier voor het recept van sambal)
  • Zonnebloemolie
  • Bananenblad of aluminiumfolie

Bereidingswijze

1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn, doe ze daarna samen met de laos in een vijzel en maal het geheel fijn. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Kneus en snijd de sereh in stukken. Verhit wat olie in de wok en bak het uimengsel met de gula djawa glazig. Voeg het salam blad, de djeroek poeroet blaadjes en stukken sereh toe en bak deze mee. Roer daarna de sambal erdoor en haal de pan van het vuur. Het kruidenmengsel is klaar.
3. Snijd de kop en staart van de makreel en verwijder de vinnen. Trek de huid er af (dit gaat gemakkelijk) en dep de makreel nog wat droog. Schep nu een gedeelte van het kruidenmengsel in de buikholte. Wrijf de makreel met de rest van het kruidenmengsel in en verpak hem in bananenblad (deze moet je eerst zacht maken in kookwater) of aluminiumfolie.
4. Leg het pakketje op een bakplaat en verwarm de makreel in zo’n 15 minuten, gaar is de vis natuurlijk al. De pepesan ikan is klaar.

Pepesan Ikan

Selamat makan!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Len
    maart 25, 2016 at 10:52 am

    Ik heb het gisteren gemaakt, echt supertasty!!!

  • Leave a Reply