Recept

Nasi Goreng Djawa

Dit nasi goreng djawa recept is een beetje een familie recept wat Nick geleerd heeft van zijn vader. Zoals het met veel recepten gaat van Indonesische families die naar Nederland zijn gekomen geeft iedere generatie weer zijn eigen draai eraan en gebruiken ze niet alleen maar traditionele ingrediΓ«nten. Zo gaat er in deze nasi goreng djawa rookworst, wat dus een Hollandse invloed is. De rookworst vervangen we trouwens ook weleens door spek of kip. Zelf vinden we de gebakken rookworst stiekem erg lekker in de nasi. Dit recept is simpel en lekker en je moet het vooral op gevoel maken dus veel proeven tussendoor en mocht je wat missen dan doe je het erbij. Het bord nasi goreng djawa is natuurlijk niet compleet zonder komkommer, kroepoek en omelet reepjes erbij, misschien nog wat gebakken uitjes erover en smullen maar!

Nasi Goreng Djawa

Nog een leuk weetje is dat wij het hier thuis met een vork eten in plaats van een lepel, de korrels blijven redelijk bij elkaar zitten waardoor het makkelijk kan. Ook gebruiken we de kroepoek of cassave vaak als een soort lepel, haha. Misschien niet zoals het helemaal hoort maar wel lekker! Oh ja zorg vooral dat je teveel maakt of het een dag van te voren maakt want de volgende dag smaakt de nasi goreng djawa nog beter.

Voor: 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten

IngrediΓ«nten

  • 2 theekopjes pandanrijst
  • 1 prei
  • 1 rookworst
  • 1 ui
  • 1 bouillonblokje
  • 2 el ketjap manis
  • Sambal (naar smaak)

Boemboe:

  • 1 kleine ui
  • 1 rode peper
  • 2 knoflooktenen
  • 2 tl fijne suiker
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl laos
  • 1 tl trassi

Bereidingswijze

1. Zorg dat je de rijst al van te voren hebt gekookt of gestoomd want de rijst moet droog en koud toegevoegd worden. Ik gebruik altijd een rijststomer en maak de rijst minimaal die ochtend of een dag van te voren. Bereidt de rijst volgens de verpakking.
2. Nu gaan we de boemboe maken, dit is een kruidenpapje. Snipper de ui en snijd de rode peper fijn, doe dit samen met de overige kruiden en suiker in een vijzel. Knijp de knoflook erboven uit en maal het fijn.
3. Was de prei en snij deze in ringen, snipper de ui en snijd de rookworst in kleine stukjes. Doe nu flink wat olie in de wadjan (wokpan) en fruit de ui aan met een lepel sambal erbij (naar smaak toevoegen), voeg de boemboe erbij en roer het geheel door. Doe nu de prei erbij, weer doorroeren tot de prei half gaar is en voeg de rookworst toe. Als laatst voeg je de rijst er aan toe en bakt deze even mee en roert ook deze door.
4. Zet het vuur uit en voeg de ketjap toe, verkruimel het bouillonblokje er boven uit en roer alles goed door. Nog een laatste keer proeven en als de nasi goreng djawa naar smaak is ben je klaar!

Nasi Goreng Djawa

Selamat makan!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply