Event Recept

Kookworkshop + dumpling recept

Vorige week hadden we een leuke kookworkshop bij Keizer Culinair in ons eigen Den Haag. Tijdens de kookworkshop maakten we een culinaire reis door Azië, dit door vier verschillende gerechten uit vier verschillende Aziatische landen te maken en daarna natuurlijk te eten! De gerechten maakten we onderleiding van Dennis, een Indonesische chefkok van Keizer Culinair met een Franse achtergrond. Hij vertelde leuke en interessante verhalen over de producten, gerechten en recepturen. Ook vertelde hij wat leuke weetjes over de eetcultuur in deze landen.

Kookworkshop ‘een reis door Azië’
De ingrediënten die we gebruikten waren afkomstig van de Amazing Oriental, een Aziatische supermarkt waar wij ook regelmatig boodschappen halen. In Den Haag zit de supermarkt midden in het centrum bij metrohalte Spui. Verder gebruikten we de nieuwe Chinese wok van BK, deze pan is zo ontworpen dat je hem voor meer dan alleen wokken kan gebruiken. Wij waren dan ook uitgenodigd door deze merken om deel te nemen aan de kookworkshop.

Kookworkshop ‘een reis door Azië’
Na een gezellige introductie gingen we aan de slag in groepjes van twee, wij kozen ervoor om de dumplings te maken. Dit gerecht is afkomstig vanuit China en heet daar Jiaozi, kortom een lekkere dim sum. Verder werd er een kruidige Laksa soep gemaakt, een kip rendang curry en als dessert een Matcha roomijs met gember. Dat klonk allemaal super lekker dus je begrijpt dat we veel zin hadden in de lunch!

Kookworkshop ‘een reis door Azië’ Kookworkshop ‘een reis door Azië’
Wij gingen de dumplings vullen met gemarineerd gehakt en wat groentes. De dim sum vellen waren al kant en klaar dus dat gaan we zeker nog een keer zelf maken! Het gehakt daarentegen hebben we wel helemaal zelf gesneden van een mooi stuk schouderkarbonade. Na het snijden van het vlees en de groente was het tijd voor de marinade, deze maakten we onder andere met ingrediënten als rijstwijn, sesamolie en oestersaus. Alles bij elkaar in een kom mengen en de dumplings konden gevuld worden! Na de eerste paar heb je daar al snel handigheid in en was de klus zo geklaard. Ook maakten we er een dipsaus bij, we vonden de dipsaus volgens het recept niet lekker en gaven er lekker onze eigen draai aan.

Toen iedereen klaar was met koken was het tijd om te gaan proeven van elkaars kunsten. Alles smaakten goed en zelf vonden we de Laksa soep erg lekker en onze dumplings. Hiervan waren er nog een paar (ongestoomd) over die we mee hebben genomen naar familie en daar hebben klaargemaakt. Ook bij hun vielen ze goed in de smaak. Het matcha roomijs was ook heel lekker maar wij houden dan ook veel van matcha. Kortom het was een gezellige kookmiddag waarbij we heerlijk gegeten en weer nieuwe dingen geleerd hebben. Daarom willen we Keizer Culinair bedanken voor de leuke kookworkshop en voor jullie hebben we natuurlijk het recept voor de Chinese dim sum!

Kookworkshop ‘een reis door Azië’
Recept Jiaozi met dipsaus

Voor: +/- 20 stuks
Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten

  • 1 pak dumplingvellen
  • 200 gr schouderkarbonade (ontbeend)
  • 100 gr Shanghai paksoi
  • 1 lente ui
  • 1 knoflookteen
  • 1/2 tl gember
  • 1/2 tl maizena
  • 1/2 tl fijne suiker
  • 1 tl sojasaus
  • 1/2 blokje groentebouillon
  • 1/2 el water
  • 1/2 el Shaoxing rijstwijn
  • 1/2 el oestersaus
  • 1 el sesamolie
  • Snuf witte peper

Bereidingswijze

1. Spoel de schouderkarbonade schoon onder de kraan en dep deze droog. Snijd het vlees in stukken van 1 cm waarna je de stukken steeds fijner snijdt alsof je een tartaar snijdt als het ware. Was ook de paksoi en snijd deze samen met de lente ui in fijne stukjes.
2. Meng nu eerst in een kom de suiker, peper, het water, de rijstwijn, sesamolie, oestersaus, sojasaus en het bouillonblokje. Proef tussendoor en voeg eventueel meer van het één of ander toe naar smaak. Dit is je marinade. Is de marinade naar smaak dan kun je het vlees erbij doen.
3. Vervolgens voeg je aan het gemarineerde vlees de maizena toe en roer je dit alles in één richting totdat het goed vermengd is met elkaar. Voeg nu ook de paksoi, lente ui en fijngesneden gember en knoflook toe. Meng alles nogmaals door elkaar.
4. Tijd om de vellen te vullen. Leg een aantal dumplingvellen uit en leg een theelepel vulling in het midden van de vellen. Bestrijk de rand met water en vouw de vellen dicht. Druk de rand goed dicht en maak met een vork een mooi patroon in de rand. Herhaal dit totdat alle dumplings gevuld zijn. Breng ondertussen een pan met ruim water aan de kook.
5. Leg de dumplings in een stoommand en zet deze op de pan met kokend water. Stoom de jiaozi gaar in zo’n 15 minuten. Geen stoommand? Dan kan je de dumplings ook in een grote pan koken. Let er wel op dat je er niet teveel tegelijk doet! De Jiaozi is klaar.

Voor de dipsaus heb je minced garlic, sojasaus, Chinese azijn, suiker en oestersaus nodig. Meng deze ingrediënten met elkaar en proef tussendoor totdat de smaak naar wens is. Persoonlijk hadden wij liever een lekker pittig sausje erbij gemaakt!

Kookworkshop ‘een reis door Azië’

祝您就餐愉快!(Eet smakelijk!)

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Inge van Gansewinkel
    september 23, 2015 at 12:53 pm

    Wat een mooie blok en een prachtige foto’s! We zijn blij dat je enthousiast bent over de Aziatische kookworkshop en hopen dat je nog regelmatig één van de recepten gaat maken.

  • Leave a Reply