Recept

Kaasplank Deluxe

Begin deze maand mochten we op de website van delekkerstekazen.nl een aantal kazen uitzoeken. Dat hoef je tegen ons geen twee keer de zeggen, als echte kaasliefhebbers gingen we gelijk kijken! Met de feestdagen in aantocht wilden we een heerlijke borrelplank maken wat uit eindelijk een echte kaasplank deluxe is geworden. Op de plank vind je een aantal van onze favoriete kazen zoals geit, oud en blauwschimmel kaas. Ook wilden we graag een soort kaasfondue maken van Mont d’Or. Op de blauwschimmel kazen en Mont d’Or na zijn alle kazen afkomstig van Nederlandse boeren. De truffelkaas kozen we op de gok en was verrassend lekker! Uiteindelijk is het een echte kaasplank deluxe geworden met heerlijke kazen en zelfs een simpele maar erg smakelijke kaasfondue erop. Hier kan je lekker de druiven, toastjes, champignons, noten en ciabatta in dopen. Inmiddels is de kerst voorbij maar ook op een avond als oudejaarsavond is dit natuurlijk een perfecte traktatie om neer te zetten.


Voor: hier kunnen makkelijk 4 tot 6 personen van eten
Bereidingstijd: 30 tot 45 minuten inclusief oventijd

Ingrediënten

Kazen

  • Boeren truffelkaas 50+
  • Fourme d’Ambert
  • Boeren oude kaas snijbaar
  • Belegen geitenkaas
  • Mont d’Or
  • Shropshire blue

Overige

  • 2 knoflooktenen
  • 50 gr roomboter
  • 150 gr kastanjechampignons
  • 1 ciabatta
  • 1 peer
  • 3 plakjes rauwe ham
  • Rode druiven
  • Walnoten
  • Vijgenchutney
  • Verse vijgen
  • Verse tijm
  • Scheutje citroensap
  • Zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Druk een in vieren gesneden knoflookteen in de Mont d’Or en wat takjes tijm. Maak eventueel eerst wat inkepingen in de kaas met een mes zodat de takjes er makkelijker in gaan. Pak het dennenbakje van de Mont d’Or in met aluminiumfolie en plaats de kaas in de voorverwarmde oven voor zo’n 30 minuten.
  2. Snijd de peer in parten, verwijder het klokhuis en smeer ze in met wat citroensap. Neem de Fourme d’Ambert en snijd hier plakjes van die je op de peer legt. Neem nu de rauwe ham snijd deze in de lengte doormidden en wikkel de ham om de peer en kaas heen.
  3. Smelt de roomboter en knijp er een knoflookteen boven uit. Roer dit goed door elkaar. Snijd de ciabatta in dunne plakken en smeer deze in met de knoflookboter. Bak de plakken ciabatta af in de oven tot ze mooi krokant zijn.
  4. Neem een handje champignons en snijd deze in dunne plakken. Bak deze even kort in een pannetje met wat olie, zwarte peper en tijm. Halveer de overige champignons en bak deze vervolgens in dezelfde pan.
  5. Beleg een gedeelte van de ciabatta toast met de plakjes champignons. Schaaf wat plakken van de boeren truffelkaas en leg deze op de champignontoast. Schuif deze vervolgens nog even terug in de oven totdat kaas gesmolten is.
  6. Neem een mooie plank en leg van elke kaas een mooi stuk op de plank. Verdeel alle hapjes over de plank waarna je hem verder aankleedt met de druiven, vijgen, walnoten en chutney. Serveer de gebakken kastanjechampignons eventueel in een apart schaaltje en de toast op een apart bordje. Vergeet niet de aluminiumfolie te verwijderen van de Mont d’Or en plaats het bakje in de bijbehorende deksel op de kaasplank.


Tip
Wij serveerden er ook nog extra toastjes bij. Naast vijgenchutney kan je er natuurlijk ook andere chutneys en dips bij serveren zoals mosterd of compote.

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply