Recept Review

Gietijzeren Pan van Lodge + Shakshuka

Sinds we de keuken eens goed hebben opgeruimd zijn we begonnen onze collectie pannen en keukengadgets uit te breiden. Producten die al een tijd op onze wishlist staan. Zo hebben we eind vorig jaar een prachtige KitchenAid aangeschaft en hebben we laatst een stoere gietijzeren pan van Lodge gekregen. Tijd dus om deze te reviewen en dat deden we met een heerlijk recept voor shakshuka oftewel eieren in een pittige tomatensaus. En dan niet de Indische variant sambal goreng telor maar die waar de Israëliërs graag mee ontbijten. Wij eten vaker shakshuka en het smaakt altijd weer erg lekker, het is simpel in de bereiding en je kan er alle kanten mee op. Kortom ideaal als avondeten en het is nog gezond ook. Dus ben je benieuwd naar de gietijzeren pannen van Lodge en nog op zoek naar wat eet inspiratie kijk dan snel verder!

Gietijzeren Pan van Lodge + Shakshuka

Gietijzeren Pan van Lodge + Shakshuka
Lodge Cast Iron

In de webshop van Kookpunt mochten we zo’n mooie gietijzeren pan uitkiezen van het Amerikaanse merk Lodge. Het werd de Lodge Combo Cooker omdat we daar de meeste kanten mee op konden, even serieus naast de standaard dingen kan je de pan ook gebruiken om te frituren of om brood in te bakken, hoe chill! De gietijzeren pannen worden in één stuk gegoten waardoor die er mooi en robuust uitzien. Dus geen losse handvatten maar een lekker sterke pan. Ook kunnen deze pannen gewoon de oven in of gebruikt worden boven vuur zoals een korf of barbecue. De Lodge pan wordt goed heet en is verder te gebruiken op alle warmtebronnen, ook inductie. Omdat de pan van gietijzer is worden de handvatten ook warm dus daar moet je wel opletten. De pannen zijn simpel schoon te maken met heet water (liefst zonder zeep) maar kunnen niet in de vaatwasser! Ook moet je de gietijzeren pannen regelmatig invetten na gebruik maar dan heb je ook een leven lang plezier van de pan. Wij vinden zo’n gietijzeren pan van Lodge in ieder geval erg fijn werken en het ziet er ook nog eens stoer uit! De Lodge pannen zijn o.a. verkrijgbaar bij Kookpunt.

Shakshuka

Voor: 2 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten

  • 2 paprika’s (rood & groen)
  • 1 witte ui
  • 2 knoflooktenen
  • 1 Spaanse peper
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 70 gr tomatenpuree
  • 4 eieren
  • 1 tl piment
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1,5 tl paprikapoeder
  • Citroenrasp (naar smaak)
  • Verse koriander of peterselie
  • Zonnebloemolie
  • Zwarte peper
  • Zeezout

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook en Spaanse peper (met of zonder zaadjes, ligt aan hoe pittig je het wilt) fijn. Snijd de paprika’s in blokjes.
  2. Verwarm de pan op het vuur met een klein beetje olie. Fruit hierin de ui, knoflook en peper aan.
  3. Voeg de paprika toe en laat even mee bakken. Voeg nu de tomatenpuree, tomatenblokjes, piment, korianderpoeder en paprikapoeder toe en roer het geheel door. Laat dit een paar minuten sudderen.
  4. Draai het vuur laag en proef. Maak de saus op smaak met zout, peper en de citroenrasp. Roer dit door.
  5. Maak nu vier holletjes in je saus. Vul deze holletjes met de eieren.
  6. Doe een deksel op de pan en laat in een paar minuten de eieren garen. Wanneer de eieren gaar zijn kan je de shakshuka garneren met wat verse koriander of peterselie. De shakshuka is klaar.

Wij aten de shakshuka met een Turks broodje erbij, die je lekker door de saus heen kan halen. De Lodge pan is erg geschikt voor het gerecht en we gaan er snel andere dingen mee maken. Kookpunt bedankt voor deze mooie aanwinst!

Gietijzeren Pan van Lodge + Shakshuka

Eet smakelijk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply