Recept

Gevulde kip met kippenlever, venkel & dragon

De gevulde kip met kippenlever, venkel en dragon is geïnspireerd op de herfst die er aan komt en het wild seizoen. Want het recept is gebaseerd op een Italiaans gerecht waarbij men kleine zelf gevangen vogels uit de jacht vulde en bereidde op deze manier. Vaak waren dat kwartels. Omdat kippenlevers al spannend genoeg zijn voor veel mensen maakten wij het recept dus met kip. Bij de gevulde kip uit de oven eet je lekkere warme en verse vijgen met wat honing. Zo heb je tijdens het eten van een lekker stukje kip en vulling een mooie variatie aan smaken, van zoet en fris tot aards en pittig. Het één houdt dan ook het ander mooi in evenwicht zodat niks overheerst. De gevulde kip is dan ook heerlijk voor op een regenachtige zondag, als een soort sunday roast. En je eet er makkelijk met de gehele familie van. Voor ons was dit de eerst keer om op deze manier kip te bereiden met vulling en alles en we waren zeker tevreden met het eindresultaat.

Gevulde Kip met Kippenlever, Venkel & Dragon

Voor: 4 à 6 personen
Bereidingstijd: 20 minuten + 80 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 1 hele scharrelkip (uitgebeend van +- 1200 gr)
  • 200 gr voorgekookte aardappels
  • 200 gr schoongemaakte kippenlevers
  • 1 witte ui
  • 1 kleine venkelknol
  • 2 knoflooktenen
  • 1 el gedroogde dragon
  • 1 el fijngesneden bladpeterselie
  • 1/2 tl gedroogde chilivlokken
  • Rasp van 1 citroen
  • 1 losgeklopt ei
  • Zeezout
  • Zwarte peper
  • 8 plakjes buikspek
  • 4 à 6 verse vijgen
  • Honing
  • Zonnebloemolie

Bereidingswijze

1. Haal de kip uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de aardappels in kleine stukken. Snipper ook alvast de ui en snijd de knoflook fijn. Was de venkel en snijd ook deze in kleine halve ringen/reepjes.
2. Neem een pan en begin met het voorkoken van de kippenlevers. Kook deze 5 minuten en snijd ze daarna in kleine stukjes. Zet een pan op het vuur met wat olie en bak de aardappels aan alle kanten goudbruin. Haal ze uit de pan en doe ze in een kom. Fruit in dezelfde pan de ui, knoflook en venkel aan tot ze mooi zacht en glazig zijn. Voeg ze toe aan de aardappels. Bak nu wederom in dezelfde pan de kippenlevers kort totdat ze lichtbruin kleuren. Voeg ook deze toe aan de aardappels samen met de dragon, peterselie, chilivlokken, citroenrasp en het ei. Maak het geheel op smaak met zout en peper en roer er een vochtige vulling van.
3. Neem een braadslee en vet deze in met wat olie. Neem de kip en controleer de buikholte, wanneer deze goed schoon is vul je de buikholte van de kip met de vulling. Probeer hem zo vol mogelijk te stoppen. Knop daarna de poten weer bij elkaar zodat de buikholte dicht blijft. Leg de gevulde kip in de braadslee en strooi nog wat peper over de kip heen. Braad nu de kip 45 minuten lang in de oven op 180 graden.
4. Haal de kip eruit en zorg dat de oven op een temperatuur van 120 graden komt. Smeer de kip in met wat honing en beleg de bovenkant met de buikspek. Halveer de vijgen en leg deze erbij, verdeel hier ook wat honing over. Doe nu alles 35 minuten lang in de oven op 120 graden. Kijk af en toe of de honing niet te hard gaat, het moet karamelliseren maar niet verbranden. Bij ons was de gevulde kip nu mooi gaar en klaar.

Gevulde kip met Kippenlever, Venkel en Dragon

Dit was de eerste keer dat we een hele kip uit de oven maakten en door de kip met honing in te smeren hebben we het ons niet makkelijk gemaakt. Maar hij is gelukt! Wel kan het hierdoor zijn dat jij de kip misschien langer moet braden voordat hij gaar is. Er spelen natuurlijk verschillende factoren mee zoals het gewicht van de kip en sterkte van je oven. Dus mocht iemand nog tips en tricks hebben voor het bereiden dan horen we die graag en ga je met dit recept aan de slag houd dan bij de eerste keer braden in de gaten hoe hard het gaat zodat je daarop kan inspelen wanneer je de honing en spek erbij gaat doen.

Eet smakelijk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply