Recept

Freekeh Salade met avocado, gamba’s & kiemen

De freekeh hadden we al een tijd in huis maar we konden maar niet beslissen wat we ermee wilden. Tot dat we een gerookte zalm salade met quinoa tegen kwamen in het SLA boek. Dit samen met de mooie Maya paprika’s en kiemen die we de afgelopen dagen gekocht hadden in de Markthal en bij de Sligro inspireerden ons tot onderstaande salade. We horen sommige denken freekeh, freaky wat? Freekeh is een jonge en groene tarwegraan met een hoge voedingswaarde. De freekeh wordt na het oogsten licht geroosterd waardoor het een lekkere nootachtige en rokerige smaak heeft. Verder gebruiken we kiemen in dit recept en dat zijn niets meer dan uitlopers van zaden. Omdat deze spruiten zich in het meest vitale stadium bevinden bevatten ze waardevolle mineralen en hebben ze veel voedingswaarde. Gezonde shit hé?! De Maya paprika’s vonden we gewoon heel lekker toen we ze proefden, ze smaken namelijk zoet met een heel licht pittige touch erin. Kortom een salade vol mooie producten die voedzaam en gezond is. De freekeh salade is trouwens echt een maaltijdsalade en het onderstaande recept is dan ook voor twee grote eters dus je kan er ook makkelijk met ze vieren of drieën van eten.

Freekeh salade met avocado, gamba's & kiemen

Voor: 2 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten

  • 100 gr freekeh
  • ½ blokje groentebouillon
  • 1/4 verse peterselie (bosje)
  • Limoensap
  • Olijfolie
  • Zwarte peper
  • Zeezout
  • 150 gr jonge snijbiet
  • ½ komkommer
  • 1 à 2 maya paprika’s
  • 6 radijsjes
  • 150 gr gamba’s
  • 1 avocado
  • 100 gr gemengde kiemen
  • Wasabi

Bereidingswijze

1. Doe de freekeh samen met 500 ml water en het bouillonblokje in een pan. Zet deze op het vuur en breng het al roerend aan de kook. Laat het daarna 15 minuten koken op een laag vuurtje.
2. Meng in een kommetje naar smaak de olijfolie, limoensap, wasabi, peper en zout. Dit wordt de dressing en moet zorgen voor een friszure touch aan de salade. Verder kan je hem natuurlijk helemaal naar je eigen smaak maken met de vijf genoemde ingrediënten.
3. Wok de gamba’s kort in wat olie samen met een snufje cayennepeper en wat peper en zout. Wanneer ze mooi gaar zijn leg je ze opzij op een keukenpapier zodat de overtollige olie wordt opgenomen. Snijd nu vierkantjes van de komkommer en dunne reepjes van de maya paprika’s. Snijd ook de radijsjes lekker dun, eerst één keer door de helft en daarna in plakjes. Ontpit de avocado en snijd deze in plakken.
4. Wanneer de freekeh gaar is giet het af in een zeef en laat je de freekeh even afkoelen. Ondertussen snijd je de peterselie fijn. Zodra de freekeh is afgekoeld doe je hem samen met de peperselie in een kom en maak je hem op smaak met zout, peper en olijfolie. In een andere kom maak je de snijbiet aan met de dressing, je kan hier eventueel ook de komkommer, paprika en radijsjes in mee mengen.
5. Alle componenten zijn nu klaar dus tijd om alles tot één salade te maken. Verdeel de snijbiet over twee borden, doe hier de freekeh op waarna je de komkommer, paprika en radijsjes verdeelt. Schenk nog wat dressing over de salade en voeg de gamba’s toe. Leg nu in een waaier de avocado erop en maakt de salade af met de mix van kiemen. De freekeh salade met gamba’s, avocado en kiemen is af.

Freekeh salade met avocado, gamba's & kiemen

Eet smakelijk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply