Event Recept

fonQ BBQ event met Weber + recept

Ondertussen is het lente en hebben we al mogen genieten van een aantal zonnige weken maar dat was een tijdje geleden nog wel anders. Begin van deze maand organiseerde fonQ in samenwerking met Weber een bbq-event in the Green Village. Inderdaad dat was in de periode dat het weer echt slecht was en er zelfs natte sneeuw lag. Gelukkig wilden we altijd al eens een winter bbq doen dus ook wel weer leuk! Uiteindelijk waren de goden met ons en was het die dag de enige dag in de week met zonnig weer. Wel koud nog maar met wat heaters en barbecues om je heen heb je daar een stuk minder last van. Eenmaal binnen bij de green village met alle foodbloggers was het één en al gezelligheid onder het genot van koffie en wat lekkers. Iedereen was klaar voor deze inspirerende dag vol bijzondere bbq gerechten.

fonQ BBQ event met Weber + recept


fonQ BBQ event met Weber + recept

BBQ tips & tricks

We begonnen met een demonstratie zalm roken. De weber-koks deden dit op de Smokey Mountain. Na het cederhout voorverwarmd te hebben plaatste ze hier de zalm op en bestreken deze met een marinade. Daarna ging de zalm op het cederhouten plankje de bbq op waarin de rookoven met de houtsnippers stond. Deze was uiteraard al verhit en flink aan het roken. De zalm wil je natuurlijk maar heel lichtjes garen dus deze was zo klaar met als resultaat een heerlijke malse zalm met mooie rooksmaak. Naast de demonstratie kregen we ook een presentatie waar we verschillende grilltechnieken leerden en welke methode geschikt is voor welk gerecht. Zo kan je direct en indirect grillen.
Als laatst hadden we nog een smaaktest. Proeven wij foodbloggers het verschil tussen vlees dat is bereidt op een gas-, briket- of elektrische barbecue? Veel mensen beweren namelijk dat ze dat proeven. Uiteindelijk had niemand het goed en kan je gerust zeggen dat het niks uitmaakt. De verschillen die je proeft liggen aan de persoon die achter de bbq staat.

fonQ BBQ event met Weber + recept

fonQ BBQ event met Weber + recept

Let’s BBQ

Tijd om zelf lekker aan de slag te gaan! In drie groepen gingen we een 3-gangen menu maken en natuurlijk alles op de bbq. We hadden de luxe om gebruik te maken van verschillende Weber barbecues en de daar bijhorende accessoires. Maar door zo met de bbq aan de slag te gaan en een aantal verrassende gerechten erop te bereidde laat het je wel zien wat je eigenlijk allemaal kan op de bbq naast een speklapje en een burger met daarbij wat stokbrood. We begonnen met gamba’s in een pittige saus en een vegetarische Thaise curry. Huh curry? Yes een heerlijke curry van de bbq gemaakt met de Gourmet BBQ System wok van Weber. Dat begon dus goed want het smaakte echt super! Het hoofdgerecht bestond uit diamanthaas- en courgettespiesen met gegrilde roseval aardappetjes en gerookte paprika aioli. De aardappeltjes werden bereid in een rottiserie basket boven de bbq. We eindigden met lekkere wafels van de barbecue want Weber heeft een heus wafelijzer voor op de bbq. Voor de liefhebber waren er ook nog warme kersen voor over de wafels. Dat was smullen! Kortom je kan van alles maken op de bbq en daarvoor hoef je echt niet altijd van die fancy accessoires te hebben. Wij gaan dit jaar in ieder geval een stuk meer experimenteren op de bbq want we zitten vol inspiratie.

fonQ BBQ event met Weber + receptfonQ BBQ event met Weber + recept

Diamanthaas & courgette spiesen met gerookte paprika aioli

Voor: 4 personen
Grillmethode: direct op gemiddelde warmte
Grilltijd: 6 – 10 minuten

Ingrediënten

Spiesen

  • 500 gr diamanthaas
  • 2 courgettes
  • Scheut olijfolie
  • Gerookte paprikapoeder
  • Gedroogde rozemarijn
  • Zwarte peper
  • Zeezout

Aioli

  • 250 ml mayonaise
  • 3 el citroensap
  • 1,5 el verse koriander (fijngehakt)
  • 5 knoflooktenen (fijngehakt)
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • Zwarte peper (naar smaak)

Bereidingswijze

  1. Doe alle ingrediënten voor de aioli in een kom en meng dit goed. Zet de aioli daarna in de koelkast.
  2. Verwarm de barbecue tot gemiddelde warmte (175 – 230 graden).
  3. Snijd gelijke blokjes van het vlees en snijd de courgette ik dikke en gelijke plakken. Marineer het vlees met de olijfolie, peper, zout en rozemarijn naar smaak. Marineer de courgette met olijfolie, paprikapoeder, peper en zout naar smaak.
  4. Rijg het vlees en de courgette op aparte spiesen. Zorg bij de courgette dat de spies door de schil van de courgette gaat.
  5. Borstel het rooster schoon en gril de vleesspiesen op directe gemiddelde warmte zo’n 8 minuten met de deksel gesloten tot ze de gewenste gaarheid hebben. Keer de spiesen één of twee keer om.
  6. De courgettespiesen kan je tegelijkertijd grillen op directe gemiddelde warmte tot ze gaar zijn. Dit duurt zo’n 6 tot 8 minuten ligt aan de dikte van de plakken. Keer ook deze één of twee keer om.
  7. Haal de spiesen van de barbecue en ze even rusten. Serveer de vlees en courgette spiesen met de aioli.

fonQ BBQ event met Weber + recept

Gegrilde roseval aardappelen

Voor: 4 personen
Grillmethode: direct op gemiddelde warmte
Grilltijd: 15 tot 20 minuten

Ingrediënten

  • 500 gr roseval aardappelen
  • Gedroogde rozemarijn
  • Zwarte peper
  • Zeezout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

  1. Verwarm de barbecue tot gemiddelde warmte (175 – 230 graden).
  2. Maak de aardappelen schoon en snijd ze in parten. Meng de aardappelen met olijfolie, rozemarijn, peper en zout naar smaak in een grote kom.
  3. Doe de aardappelen in de rotisserie basket en bevestig alles volgens de gebruiksaanwijzing.
  4. Gril de aardappelen gaar in zo’n 15 tot 20 minuten met de deksel zoveel mogelijk gesloten tot ze mooi goudbruin zijn en zacht van binnen.
  5. Haal de gegrilde aardappelen uit de basket en serveer ze warm samen met het bovenstaande recept.

Tip
Net als ons geen Weber rotisserie, doe ze dan eens in een aluminium bakje. Ook op deze manier kan je ze lekker op de bbq bereiden.

Eet smakelijk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply